gallery/logo

 

www.dietetykiwonicz.pl

 

PORADNIA DIETETYCZNA
Dieta na jesienne smutki

 

Listopadowa pogoda sprzyja obniżeniu nastroju. Jesienny deszcz skutecznie uniemożliwił relaksujący spacer na świeżym powietrzu. Może wyciągnąć tabliczkę czekolady?

A może pomóc sobie dietą trochę inaczej?

To, co jemy i jak jemy również może wpłynąć na nasz nastrój.

Przede wszystkim trzeba zadbać o dobre wartościowe śniadanie, które dostarczy nam białka. Dobrą propozycją będzie dodatek jogurtu do płatków lub białego sera, jajka lub wędliny czy ryby do kanapek. Produkty te zawierają tryptofan, a dowiedziono, że niedobór tego składnika może sprzyjać stanom depresyjnym.

Zwykle staramy się unikać cukru, ale w przypadku diety, która ma nam poprawić nastrój 2 łyżeczki miodu lub dżemu do śniadania są jak najbardziej wskazane. Ułatwi to wykorzystanie tryptofanu przez organizm.

Do kanapek i do obiadu koniecznie należy dodać porcję zielonych warzyw (sałata, brokuły, natka pietruszki, szpinak). Są one bogate w kwas foliowy, a badania wykazują związek między depresją, a niewystarczającym spożyciem tego składnika.

Porcja tłustych ryb (makrela, śledź, sardynki, łosoś, pstrąg, dorsz) dostarczy kwasów tłuszczowych omega 3, których spożycie także ma związek z występowaniem depresji.

Wiemy, że magnez pomaga nam zwiększyć odporność na stres, Zwykle jego źródła szukamy w czekoladzie, ale pamiętajmy, że tabliczka czekolady to 550 kcal, a dobrym źródłem tego składnika są również orzechy włoskie, migdały, suszone morele, śliwki, daktyle oraz warzywa strączkowe. Dobrze pić wody mineralne o wysokiej zawartości magnezu, natomiast należy unikać napojów zawierających słodzik aspartam, który może obniżać stężenie tryptofanu.

Jak zatem mógłby wyglądać nasz przykładowy jadłospis poprawiający nastrój?

    I śniadanie: płatki zbożowe z owocami suszonymi i jogurtem,

    II śniadanie: kanapka z serem białym i miodem, surówka z zieloną sałatą

    obiad: porcja ryby, kaszy gryczana, ugotowane zielone warzywa (szpinak, brokuły)

    kolacja: kanapka z pastą rybną i sałatą, garść migdałów

Na koniec bardzo prosty przepis na orkiszowe ciasteczka dodające energii i podnoszące nastrój (według zaleceń św. Hildegardy). Ważny jest dodatek migdałów, korzennych przypraw i mąki orkiszowej.

­  500g mąki orkiszowej, 1 kostka masła, ¾ szklanki cukru trzcinowego, 2 jajka, 100g zmielonych migdałów, 15g     cynamonu, 15g gałki muszkatołowej, 3,5 g goździków w proszku. Ciasto zagnieść, rozwałkować, wycinać     ciasteczka, piec około 15 minut. Spożywać do 3-5 sztuk dziennie.

 

dr inż. Katarzyna Trzeciak

Poradnia Dietetyczna w Iwoniczu-Zdroju

www.dietetykiwonicz.pl

gallery/serceb10
gallery/sercea10