gallery/logo

 

www.dietetykiwonicz.pl

 

PORADNIA DIETETYCZNA
gallery/20160509_100911
Chleb orkiszowy na zakwasie

 

Polecam wprowadzenie do diety produktów orkiszowych (płatki, kasze, makarony, pieczywo) ze względu na właściwości zdrowotne orkiszu. Z orkiszowej mąki możemy samodzielnie upiec chleb.

Wcześniej należy przygotować zakwas: 3 łyżki mąki razowej orkiszowej wymieszać w szklanym słoju z ½ szklanki wody (butelkowana, źródlana lub przegotowana lekko ciepła). Słoik przykryć gazą. Następnego dnia znów dodać 3 łyżki mąki, wodę, zamieszać. Tak postępować przez kolejne 4 dni. Otrzymany zakwas wykorzystamy do upieczenia chleba.

A teraz przepis na chleb. Ilość składników na 2 bochenki pieczone w keksówkach:

- 250-300g zakwasu

- 1 kg mąki orkiszowej (300g razowej i 700g białej)

- woda (400-600ml)

- 1 łyżka soli

Składniki wymieszać łyżką w misce, przełożyć do foremek. Przykryć ściereczką, odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć do piekarnika naczynie z wrzącą wodą. Ciasto ponacinać, spryskać wodą, posypać ziarnami (słonecznik, dynia, czarnuszka), włożyć do piekarnika i piec około 50-55 minut (po 10 minutach temperaturę można zmniejszyć). Po upieczeniu wyjąc z foremek i ostudzić.

Na zdjęciach chlebek posypany czarnuszką.

 

dr inż. Katarzyna Trzeciak

Poradnia Dietetyczna w Iwoniczu Zdroju

gallery/20160509_100744